A tradicionális angol sütő megálmodója William Flavel, aki 1830-ban dobta piacra az akkor még öntöttvasból készült, fatüzeléses tűzhelyet. A mai szóval élve multifunkciósnak is nevezhető Kitcheneren lehetett főzni, sütni, pirítani és -nem mellékesen- fűteni. Tudj meg többet a történetről ITT…
A 19. század legjelentősebb háztartási vívmányaként tartották számon. Egy korabeli hirdetés így ír róla:
“Minden főzési munkafolyamat elvégzésére készen áll, történjen az külön-külön vagy akár egyidőben. Mindössze egy begyújtással üzemeltethető és a láng szabályozhatóságának köszönhetően kifűthető vele a kis vidéki házikó, de akár a legnagyobb kastély vagy szálloda is. A berendezés kezelése oly’ egyszerű, hogy alkalmazottai biztosan nem fognak kárt tenni benne.“
Közel 200 év elteltével is a Rangemaster cég hű maradt az egyik legfontosabb elvéhez: egyszerű munkafolyamatokhoz egyszerű felépítés. Nézzük hát mit tud a tűzhelyek rolls royce-a, ha sütésről van szó.
Egy Calssic 110-es bal oldali sütőjében összesen három fűtőszál található: egy lent, kettő fent. Alsó és felső sütést tud egyszerre a hagyományos sütőrész, mely jó szolgálatot tesz a lassabb, de egyenletes hőkezelést igénylő fogások elkészítéséhez.
A piskótafélékhez nem ajánlott a légkeverés funkció használata, így a sütiket, tortákat is rábízhatod a bal oldali hagyományos sütőre. Ezt a sütőt használd, ha egytálételeket, esetleg göngyölt húst, sültet készítesz. Omlós, szaftos, telt ízű fogások kerülhetenek az asztalodra amelyeknek a család nem fog tudni ellenállni.
Tipp: A bal oldali sütőn oldaltepsi is található. Ennek használatával könnyedén ellenőrizheted, elkészült-e már a fogás anélkül, hogy a nehéz tepsit ki kéne emelned a sütőtérből. Csak egy ajtónyitás: egyszerűség, praktikusság, ahogy egy Rangemastertől elvárnánk.
A sütőtér felső részén egy dupla fűtőszál található: külső és belső résszel. Ha a sütő üzemel, a felső külső és az alsó fűtőszál egyszerre ad le hőt. A bal oldali sütő egy pirító funkcióval is rendelkezik. Ha elfordítod a gombot a megfelelő irányba, a fűtőszál belső része lép működésbe és ropogósra grillezi a csőbensült ételt tetjén a sajtot vagy roppanós kérget pirít a húsra.
A jobb oldali sütő légkeveréses. A hőfokszabályozó elfordításával a légkeverés azonnal bekapcsol és egyenletes hőmérsékletet keringtet. Ezt a sütőt használd ha gyorsabban és egyenletesebben szeretnéd elkészíteni az ételt. Készíts több fogást egyszerre: helyezd át a sütőrácsot a jobb oldali sütőbe és akár 3 szinten készülhetnek a köretek vagy sültek, hiszen a légkeverés egyenletes hőkezelést biztosít minden sütési szinten.
Egy gomb, egy funkció. Így lehetne röviden jellemezni a legtöbb Rangemaster felépítését. Főzőzónánként, sütőnként egyetlen szabályozóval valóban egyszerű a sütő használata. Egy Classic 110-esen így összesen 9 tekerőgombot látsz. Ha elsőnek soknak is tűnik, ne aggódj, tényleg gyerekjáték a működtetés. 5 gomb a főzőlaphoz, 1 a melegentartóhoz, 1-1 a sütőknek és grillnek.
A Rangemasterek felépítését is ez az egyszerűség jellemzi. Brit tudósok bebizonytották, hogy azt a gépet, ami túl bonyolult egy háztartásban biztosan kevesebbet fogod használni. 😉 Nézzünk egy példát. Van otthon mikród? Mire használod? Kiolvasztásra, melegítésre.. és még? Pedig a legtöbb 8-10 programmal rendelkezik, de te csak kettőt, hármat használsz, mert az gyors, praktikus, egyszerű. A mosógépeddel mi a helyzet? Kipróbáltad már az összes programot? Váltogatod vagy esetleg van 1-2 favorit amit már csukott szemmel is beállítasz. Csak megnyomom a gobot, a többi menjen magától – ezt várjuk el egy modern konyhagéptől.
A legtöbb esetben nincs szükség gőzsütésre, sous videolásra vagy külön pizzasütő programra. Nem hiszünk az all in 1-ban, hiszen minél többet erőltetnek bele egy egyszerű konyhagépbe azzal annál bonyolultabbá is teszik és ugye Murphy törvényeit ismerve…
Szerintünk -és a Rangemaster szerint is – válaszd a könnyen kezelhetőt, az egyszerűt és leld örömet a használatában. Ma és 20 év múlva is.